Vecsei H. Miklós Csíkszentmihályi Mihályt kérdezi az Átrium Színházban

A RefCOO Kutatóműhely Marslakók sorozata újabb felvonásához érkezett: Csíkszentmihályi Mihály pszichológus lesz Vecsei H. Miklós vendége.

Csíkszentmihályi Mihály az utolsó fiumei magyar konzul gyermekeként látta meg a napvilágot 1934-ben. A család 1944-ben Velencébe menekült, és mivel édesapja nem kívánta szolgálni az új rezsimet, Rómában kerestek maguknak megélhetést. Csíkszentmihályi Mihály a tanulás mellett dolgozott, hogy kisegítse a családját. Tizenkilenc éves korában összegyűjtött annyi pénzt, hogy elmenjen Svájcba síelni, de pechjére olyan időt fogott ki, amikor teljesen elolvadt a hó. Időt9ltésként beült egy UFO-észlelésekről tartott pszichológiai előadásra, amelyet lenyűgözően érdekesnek talált. Az előadó, Carl Gustav Jung volt, akinek számos írását elolvasta, és ezt követően kezdett el érdeklődni a pszichológia iránt.

csikszentmihalyi_mihaly_foto.jpg

22 évesen kivándorolt az Egyesült Államokba, és a Chicagói Egyetemen kezdett el tanulni, ott szerezte meg később a doktori fokozatát is. Bár igen termékeny szerzőnek számított, világhírnévre csak relatív későn tett szert. Elsősorban a pozitív pszichológia területén végzett kutatásai révén vált úttörővé, új kutatásmódszertant dolgozott ki. 1990-ben jelent meg a Flow című könyve, amely szép lassan ismertté tette a nevét. A könyv címét adó fogalmat ő emelte be a tudományos diskurzusba, amely alatt azt értette, hogy az emberek intenzíven fókuszálnak egy aktív tevékenységre, amibe belefeledkeznek. Ha pedig megismerhetjük ennek az állapotnak a jellemzőit, akkor az mesterségesen előidézhető.

A világhírű professzor lesz a Marslakók est következő vendége. Bár szerettük volna élőben is köszönteni, egészségügyi okokból végül nem vállalta az utazást. Viszont egy élő beszélgetést igen, ezért az este során Vecsei H. Miklós a színpadon teszi fel a kérdéseit, míg Csíkszentmihályi Mihály élőben válaszol Kaliforniából. A sorozat hagyományaihoz híven lehetőség nyílik majd arra is, hogy a közönség is kérdezzen a vendég marslakótól.

Az eseményről az alábbi linken lehet tájékozódni:

https://www.facebook.com/events/1753783878099691/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása