Fizikus, politikai tanácsadó, műgyűjtő, marslakó

Grüner György nevét a legtöbben valószínűleg a kormány és az MTA vitájából ismerik, ahol az akadémiai intézményrendszer nagy port kavaró átalakításának támogatójaként lépett fel a nyilvánosságban. Azt már kevesebben tudják, hogy a professzor a kortárs magyar képzőművészeti alkotások szenvedélyes gyűjtője is. A RefCOO márciusi Marslakók eseményének vendégeként tudományos karrierjéről, markáns tudománypolitikai véleményéről és műgyűjtői tevékenységéről is kérdezi majd Hasi, vagyis Vecsei H. Miklós.

Grüner György Alexander von Humboldt-, Guggenheim- és Technology Pioneer-díjas fizikus, 1981 óta a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora. Ő a világ egyik legtöbbet idézett kutatója: 184. és 142. helyet ért el a különböző időszakokat felölelő statisztikákban. Kutatási területei közé az elektronok közötti kölcsönhatások mellett a bioelektronika és a nanotechnológia tartozik. Több innovációs vállalatot alapított.

gruner_bejegyzes_2.JPG

(Fotó: Polgár Julianna / Vasarely Múzeum)

 

Művészeti érdeklődése sokáig kevésbé volt ismert, de az elmúlt években több magyar múzeumban is kiállították gyűjteményének egyes darabjait. Olyan 1945 utáni magyar festményeket gyűjtött, amik valamiféle kapcsolatban állnak az innovációval, vagy a művészek maguk is innovatív módon alkottak. A festmények mellett grafikákat, rajzokat, kollázsokat és szobrászati alkotásokat is beemelt a gyűjteménybe. Mindig tudomány szemüvegén keresztül válogatott, és ebből végül a kortárs magyar képzőművészet reprezentatív összeállítását hozta létre közel kétszáz alkotással. 19 képzőművész alkotásai szerepelnek a gyűjteményében, többek között Birkás Ákos, Bolygó Bálint, Haász Katalin vagy Kesetű Ilona művei. Tudósként igyekszik összekötni a fizikustársait és a magyar művészeket, Keserű Ilonával közösen konferenciát is szervezett Koncepciók a tudományban, megérzések a művészetben címmel.

gruner_bejegyzes_1.jpg

Grüner György (Kép forrása: Portfolio.hu)

 

Művészet és tudomány, innováció és társadalom – Grüner György március 30-án lép fel az Átrium színpadán Vecsei H. Miklós vendégeként, mint 2020 első Marslakója.

A Marslakók a Károli Gáspár Egyetem rendezvénye, amelyet a Magyarországi Református Egyház támogatásával hozott létre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása